PRIVACY STATEMENT

ENGLISH

Privacy Statement

The purpose of this document (“Privacy Statement”) is to inform you of how Genting Berhad (Company No. 196801000315), (“us”, “we” or “our“) manages Personal Data (as defined below) which is subject to the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (Act 709), as amended or re-enacted from time to time (“the Act”).

Please take a moment to read this Privacy Statement so that you know and understand:

  • how and when we collect your Personal Data;
  • the types of Personal Data we collect from you;
  • why we collect your Personal Data and how we use your Personal Data;
  • how we manage the security of your Personal Data; and
  • how long we retain your Personal Data.

By accessing our website, interacting with us and submitting Personal Data to us, you agree and consent to us, as well as our representatives and/or agents collecting, using, processing, disclosing, sharing and storing your Personal Data, and disclosing such Personal Data to relevant third parties in the manner set forth in this Privacy Statement.

1. Personal Data
1.1 In this Privacy Statement, “Personal Data” refers to any information about an individual who can be identified (a) from that information; or (b) from that information and other information which is in our possession.
1.2 Examples of Personal Data that we may collect from you include:
  (a) personal details such as your name, address, contact number, email, passport number and IC number;
  (b) demographic details such as your profession, age, race, ethnicity, gender, marital status, income and education level; and/or
  (c) internet details such as your Internet Protocol address, or website movements, log-in information, browser type, operating system and URL information.
1.3 If you provide us Personal Data of anyone other than yourself, please make sure you have their prior consent to provide us their Personal Data and they understand how we collect, use, process, share, disclose and store Personal Data as set out in this Privacy Statement.
1.4 Although we try to provide reasonably adequate information concerning our policy relating to Personal Data, this Privacy Statement is not an exhaustive list of all situations or scenarios concerning Personal Data. Please approach us if you need clarification about a specific situation.
2. Collection of Personal Data
2.1 We may collect Personal Data from you in a variety of ways, such as where you voluntarily:
  (a) visit our website (see “Cookies” below for further details on what Personal Data we obtain by you visiting our website);
  (b) interact with our website, for e.g. when you contact us via our website;
  (c) interact with our staff via telephone (which may be recorded), letters, fax, face-to-face meetings, social media platforms and emails;
  (d) apply to us or one of our subsidiaries for a job;
  (e) request for further information or documents (e.g. Annual Report);
  (f) attend our events or meetings (e.g. Annual General Meeting);
  (g) submit any forms to us (such as the Whistleblower’s Form);
  (h) when your images are captured via CCTV cameras while you are at our premises, or via photographs or videos taken by us or our representatives when you attend our events or activities (such as our Annual Dinners or Annual General Meetings); and/or
  (i) when you submit Personal Data to us for any other reasons.
2.2 You should ensure that all Personal Data submitted to us is complete, accurate, true and correct. Failure on your part to do so may result in our inability to provide you with the information you have requested, or delay in providing you with the information you have requested, or responding to your queries; or processing any requests submitted to us.
3. Purposes of the Collection and Use of Your Personal Data
3.1 Generally, we collect, use and disclose Personal Data for the following purposes:
  (a) to identify you and personalize any communications with you;
  (b) to obtain information about your preferences, online movement and use of our website, to help us better understand your requirements and interests in order to make your online browsing more efficient and enjoyable;
  (c) to carry our research and statistical analysis to help improve the content of our website, and as part of our effort to keep our website safe and secure;
  (d) to process and respond to queries, feedback, complaints and requests; and/or
  (e) for such other purposes related to the above or where it is permitted under applicable laws.
  (collectively, “Purpose”).
4. Disclosure of Personal Data
4.1 We will take reasonable steps to protect your Personal Data against unauthorised disclosure. Subject to the provisions of any applicable law, your Personal Data may be disclosed, for the Purposes listed above (where applicable), to the following entities or parties, whether they are located overseas or in Malaysia:
  (a) amongst the Genting Group of companies (“Group”);
  (b) our approved third party service providers who provide services to the Group, such as insurance companies, financial institutions, telecommunications, information technology, payment, printing, billing, debt recovery or other services to the Group;
  (c) our professional advisers such as consultants, auditors and lawyers;
  (d) relevant government ministries, regulators, statutory boards or authorities or law enforcement agencies to comply with any laws, rules, guidelines and regulations or schemes imposed by any governmental authority; and/or
  (e) any other party to whom you authorise us to disclose your Personal Data to.
5. Security of Personal Data
5.1 We will use reasonable commercial efforts to protect Personal Data against loss or theft, as well as unauthorized access, disclosure, copying, use or modification.
5.2 We use various methods to safeguard Personal Data, including physical measures, technical tools and organisational controls.
5.3 Online security is also a priority. We incorporate security measures such as encryption and authentication tools to protect your Personal Data from unauthorized use. Firewalls are utilized to protect our servers and network from unauthorized users accessing and tampering with files and other information that we store.
5.4 While we cannot ensure that loss, misuse or alteration of data will not occur, we will make reasonable commercial efforts to prevent such unfortunate occurrences.
6. Retention of Personal Data
6.1 We retain Personal Data provided or made available to us as may be required for business or legal purposes, and such purposes do vary according to the circumstances.
7. Cookies
7.1 When you interact with us on our website, we or our authorized service providers may use cookies for collecting and storing information to help provide you with a better, faster and safer web experience.
7.2 The information collected by us or our authorized service providers may recognize a return visitor as a unique visitor and may collect information such as: how a visitor arrives at our sites, what kind of browser a visitor is on, what operating system a visitor is using, a visitor’s IP address and a visitor’s click stream information and time stamp (for example, which pages they have viewed, the time the pages were accessed and the time spent per web page.
7.3 Cookies are small text files (typically made up of letters and numbers) placed in the memory of your browser or device when you visit a website. Cookies allow a website to recognize a particular device or browser.
7.4 The use of cookies, by us or our website is necessary for the functioning of our services, to help us improve our performance, or serve to provide you with extra functionalities. They may also be used to deliver content that is more relevant to you and your interests, or to target advertising to you on or off our site.
7.5 Should you wish to disable the cookies associated with these technologies, you may do so by changing the setting on your browser. However, if you decline cookies, you may not be able to take advantage of certain site features or services tools.
8. Contacting Us – Withdrawal of Consent, Access and Correction of Your Personal Data
8.1 We have procedures in place in order to receive and respond to enquiries about our policies and practices relating to our handling of Personal Data. Any complaint or enquiry should be made in writing and addressed as shown below. If there are any questions or concerns regarding this Privacy Statement or the data collection practices outlined herein, please email our Personal Data Protection Officer at pdpaoffice@genting.com.
8.2 You can request to correct or update your Personal Data held by us by emailing us at the above address. We will endeavour to provide you with suitable means of accessing your Personal Data (e.g. by emailing or mailing it to you). You may also request us to correct or update your Personal Data by contacting us at the above address. We reserve the right to verify all requests for the authencity of the request.
8.3 If you withdraw your consent to any or all use of your Personal Data, depending on the nature of your request, we may not be in a position to continue to provide you with the information you have requested or respond to or process your queries.
9. Links to Third Party Website
9.1 Our site may contain links to and from the websites and social media channels of our affiliates and other third parties.If you follow a link to any of these websites or channels, please note that these websites or channels have their own privacy statements or policies. We are not responsible for the privacy practices or content of such sites. Please review the privacy statements or policies posted at those sites.
10. Changes to this Privacy Statement; Conflicts
10.1 We reserve the right to change this Privacy Statement from time to time. Any change we make to this Privacy Statement will be posted on this page. Please check back frequently to see any updates or changes to our Privacy Statement and in particular, before you submit additional Personal Data.
10.2 If there is a conflict between the English version and the national language version of this Privacy Statement, the English version shall prevail, to the extent of the discrepancy.
Updated on 7 May 2021

MALAY

Kenyataan Data Peribadi

Dokumen ini (“Kenyataan Data Peribadi”) bertujuan untuk memaklumkan anda bagaimana Genting Berhad (No. Pendaftaran Syarikat 196801000315) (“kami”) mengendalikan Data Peribadi (seperti ditakrifkan di bawah), yang tertakluk kepada Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia Akta 2010 (Akta 709), seperti yang dipinda atau digubal semula dari semasa ke semasa (“Akta”).

Sila baca Kenyataan Data Peribadi ini supaya anda mengetahui dan memahami:

  • bagaimana dan bila kami mengumpulkan Data Peribadi anda;
  • jenis Data Peribadi yang kami kumpulkan dari anda;
  • mengapa kami mengumpulkan Data Peribadi anda dan bagaimana kami menggunakan Data Peribadi anda;
  • bagaimana kami menguruskan keselamatan Data Peribadi anda; dan
  • berapa lama kami menyimpan Data Peribadi anda.

Dengan mengakses laman web kami atau apabila anda berurusan dengan kami bagi menyerahkan maklumat kepada kami, anda bersetuju dan memberi kebenaran kepada kami, serta wakil dan/atau ejen kami untuk mengumpul, menggunakan, memproses, menyimpan, mendedahkan dan berkongsi Data Peribadi anda, serta mendedahkan Data Peribadi tersebut kepada pihak ketiga yang relevan mengikut keadaan yang dinyatakan di dalam Kenyataan Data Peribadi ini.

1. Data Peribadi
1.1 Dalam Kenyataan Data Peribadi ini, “Data Peribadi” merujuk pada sebarang data, berkenaan seseorang individu yang boleh dikenal pasti (a) daripada informasi tersebut; atau (b) daripada informasi dan maklumat lain yang kami miliki.
1.2 Contoh Data Peribadi yang kami kumpulkan daripada anda merangkumi:
  (a) maklumat peribadi seperti nama, alamat, nombor telefon, e-mel, nombor pasport dan nombor kad pengenalan anda;
  (b) perincian demografi seperti pekerjaan, umur, bangsa, etnik, jantina, status perkahwinan, pendapatan dan tahap pendidikan anda dan / atau
  (c) perincian internet seperti alamat Protokol Internet anda, atau pergerakan laman web, maklumat log masuk, jenis penyemak imbas, sistem operasi dan maklumat URL.
1.3 Jika anda memberikan Data Peribadi orang lain selain daripada diri sendiri, sila pastikan anda mempunyai persetujuan mereka untuk memberikan kami Data Peribadi mereka dan mereka memahami bagaimana kami mengumpul, menggunakan, memproses, kongsi, mendedahkan dan menyimpan Data Peribadi seperti yang dinyatakan di dalam Kenyataan Data Peribadi ini.
1.4 Walaupun kita cuba untuk menyediakan maklumat yang setepat mungkin mengenai dasar kami yang berkaitan dengan Data Peribadi, Kenyataan Data Peribadi ini bukanlah satu senarai lengkap semua situasi atau scenario mengenai Data Peribadi. Sila menghubungi kami jika anda memerlukan penjelasan mengenai situasi tertentu.
2. Pengumpulan Data Peribadi
2.1 Kami mungkin mengumpul Data Peribadi anda melalui pelbagai cara, dalam pelbagai cara, seperti di mana anda secara sukarela:
  (a) lawati laman web kami (lihat “Cookies” di bawah untuk maklumat lebih lanjut mengenai Data Peribadi apa yang kami perolehi oleh anda yang melayari laman web kami);
  (b) berinteraksi dengan laman web kami, contohnya apabila anda menghubungi kami melalui laman web kami;
  (c) berinteraksi dengan kakitangan kami melalui telefon (yang mungkin akan dirakam), surat, faks, perjumpaan bersemuka, platform media sosial dan e-mel;
  (d) memohon kepada kami atau salah satu anak syarikat kami untuk pekerjaan;
  (e) meminta maklumat lebih lanjur atau dokumen (contoh: Laporan Tahunan);
  (f) menghadiri acara atau perjumpaan kami (contoh: Mesyuarat Agung Tahunan);
  (g) menghantar sebarang borang kepada kami (seperti Borang Pemberi Maklumat);
  (h) apabila imej anda dirakam menggunakan kamera litar tertutup semasa anda berada dalam premis kami atau melalui gambar atau video yang dirakam oleh kami atau wakil kami jika anda menghadiri majlis dan aktiviti kami (seperti makan malam tahunan atau mesyuarat agung tahunan); dan/atau
  (i) apabila anda menyerahkan Data Peribadi kepada kami bagi lain-lain tujuan.
2.2 Anda perlu memastikan bahawa semua Data Peribadi yang diserahkan kepada kami adalah lengkap, tepat, benar dan betul. Kegagalan daripada pihak anda untuk berbuat demikian mungkin menyebabkan kami tidak dapat memberikan maklumat yang anda pohon, atau meyebabkan kelewatan untuk memberikan maklumat yang anda pohon, atau lewat bertindak balas kepada pertanyaan anda atau lewat memproses permintaan anda.
3. Tujuan Mengumpul, Penggunaan dan Pendedahan Data Peribadi Anda
3.1 Secara am, kami mengumpul, mengguna dan mendedahkan Data Peribadi anda untuk tujuan berikut:
  (a) untuk mengenal pasti anda secara peribadi semasa komunikasi dengan anda;
  (b) untuk mendapatkan maklumat mengenai pilihan anda, pergerakan atas talian dan penggunaan laman web kami, untuk membantu kami memahami kehendak dan minat anda dengan lebih baik agar penyemakan imbas atas talian anda lebih cekap dan menyenangkan;
  (c) untuk menjalankan penyelidikan dan analisis statistik kami untuk membantu meningkatkan kandungan laman web kami, dan sebagai sebahagian daripada usaha kami untuk memastikan laman web kami selamat dan terjamin;
  (d) untuk memproses dan menjawab pertanyaan, maklum balas, aduan dan permintaan; dan/atau
  (e) untuk tujuan lain yang berkaitan dengan perkara di atas atau di mana ia dibenarkan di bawah undang-undang yang berlaku.
  (secara kolektif, “Tujuan”).
4. Pendedahan Data Peribadi
4.1 Kami akan mengambil langkah sewajarnya untuk melindungi Data Peribadi anda terhadap pendedahan yang tidak dibenarkan. Tertakluk pada peruntukan mana- mana undang-undang yang berkenaan, Data Peribadi anda mungkin didedahkan, untuk Tujuan yang disenaraikan di atas (mana yang berkenaan), kepada entiti atau pihak berikut, sama ada mereka berada di luar negara atau di Malaysia:
  (a) antara kumpulan syarikat Genting (“Kumpulan Genting”);
  (b) agen, kontraktor, subkontractor, penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang telah diluluskan untuk menawarkan perkhidmatan kepada Kumpulan Genting, contohnya syarikat perkhidmatan insurance, institusi kewanagan, telekomunikasi, teknologi maklumat, pembayaran, percetakan, bil, mendapatkan pembayaran hutang, atau lain-lain perkhidmatan kepada Kumpulan Genting;
  (c) penasihat profesional kami seperti perunding, juruaudit dan peguam;
  (d) kementerian kerajaan yang relevan, pihak pengawal selia, lembaga berkanun atau pihak berkuasa atau agensi penguatkuasaan undang-undang untuk mematuhi sebarang undang-undang, peraturan, garis panduan dan peraturan atau skim yang dikenakan oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan; dan / atau
  (e) mana-mana pihak lain yang anda benarkan untuk kami dedahkan Data Peribadi anda.
5. Keselamatan Data Peribadi
5.1 Kami menggunakan usaha kormersial yang munasabah untuk melindungi Data Peribadi daripada kehilangan atau kecurian, serta akses tanpa kebenaran, pendedahan, salinan, penggunaan atau pengubahan.
5.2 Kami menggunakan pelbagai kaedah untuk melindungi Data Peribadi, termasuklah menggunakan langkah fizikal, alat teknikal dan kawalan organisasi.
5.3 Keselamatan dalam talian juga adalah keutamaan kami menggabungkan langkah-langkah keselamatan contohnya penyulitan dan alat pengesahan ketulenan untuk melindungi Data Peribadi anda daripada penggunaan yang tidak dibenarkan. “Firewall“ digunakan untuk melindungi “server” dan “network” kami daripada akses penguna yang tidak dibenarkan dan mengubah fail serta maklumat lain dalam simpanan kami.
5.4 Kami tidak dapat memberi jaminan bahawa kehilangan, salah guna atau pengubahan data tidak akan berlaku namun kami berusaha secara wajar untuk menghalang perkara tersebut daripada berlaku.
6. Penyimpanan Data Peribadi
6.1 Kami mengekalkan Data Peribadi yang disediakan atau diberikan kepada kami seperti yang diperlukan untuk tujuan perniagaan atau tujuan undang-undang dan tujuan tersebut mungkin berubah mengikut keadaan.
7. Cookies
7.1 Apabila anda berinteraksi dengan kami di laman web kami, kami atau pembekal perkhidmatan yang diberi kuasa kami mungkin menggunakan cookies untuk mengumpul dan menyimpan maklumat bagi membantu menyediakan anda dengan, pengalaman web yang lebih baik, lebih cepat dan lebih selamat.
7.2 Maklumat yang dikumpul oleh kami atau pembekal perkhidmatan yang diberi kuasa kami boleh mengiktiraf pengunjung kembali sebagai pelawat unik dan boleh mengumpul maklmumat seperti: bagaimana pengunjung tiba di laman web kami, apa jenis “server” pengunjung dihidupkan, apa system operasi pengunjung menggunakan, alamat IP pelawat dan cop pelawat maklumat klik aliran dan masa (contohnya, halaman mana mereka telah dilihat, masa halaman yang diakses dan masa yang digunakan setiap halaman web.
7.3 Cookies adalah fail teks kecil (biasanya terdiri daripada huruf dan nombor) yang disimpan dalam ingatan “server” atau peranti anda apabila anda melawat laman web. Cookies membenarkan laman web untuk mengiktiraf peranti atau penyemak imbas tertentu.
7.4 Penggunaan cookies, oleh kami atau laman web kami adalah perlu untunk fungsi perkhidmatan kami, membantu kami meningkatkan prestasi kami, atau berkhidmat untuk menyediakan anda dengan fungsi tambahan. Mereka juga boleh digunakan untuk menyampaikan kandungan yang lebih releven kepada anda dan minat anda, atau untuk pengiklanan sasaran untuk anda.
7.5 Sekiranya anda ingin menyahaktifkan cookies yang berkaitan dengan teknologi ini, anda boleh berbuat demikian dengan menukar tetapan pada “server” anda. Walau bagaimanapun, jika anda menolak cookies, anda mungkin tidak dapat untuk mengambil kesempatan daripada ciri-ciri laman web tertentu atau alat perkhidmatan.
8. Hubungi Kami – Penarikan Balik Kebenaran, Akses dan Pembetulan Data Peribadi Anda
8.1 Kami mempunyai prosedur untuk menerima dan memberi maklum balas terhadap pertanyaan mengenai kenyataan dan amalan kami yang berkaitan dengan pengendalian Data Peribadi. Sebarang aduan atau pertanyaan perlu dibuat secara bertulis dan dihantar kepada alamat seperti yang di bawah. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau soalan mengenai Kenyataan Data Peribadi ini atau amalan pengumpulan data yang dinyatakan di sini, sila emel kami di: pdpaoffice@genting.com.
8.2 Anda boleh meminta untuk meminda atau kemas kini Data Peribadi anda yang dipegang oleh kami dengan menghantar e-mel kepada kami di alamat di atas. Kami akan cuba memberikan anda cara yang sesuai untuk mengakses Data Peribadi anda (contohnya melalui e-mel atau pos kepada anda). Anda juga boleh meminta kami untuk membetulkan atau mengemas kini Data Peribadi anda dengan menghubungi kami di alamat di atas. Kami berhak untuk mengesahkan semua permintaan untuk menentukan ketulenan permintaan itu.
8.3 Sekiranya anda menarik balik kebenaran bagi mana-mana atau semua penggunaan Data Peribadi anda, bergantung kepada jenis permintaan anda, kami mungkin tidak dapat menyalurkan anda maklumat yang anda minta atau memberi tindak balas atau menjawab pertanyaan anda.
9. Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga
9.1 Laman web kami mungkin mengandungi pautan daripada laman web dan saluran media sosial ahli gabungan kami dan pihak ketiga yang lain. Sekiranya anda mengikuti pautan ke mana-mana laman web atau saluran ini, untuk memaklumkan bahawa laman web atau saluran ini mempunyai pernyataan atau polisi privasi mereka sendiri. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang privasi atau kandungan laman web tersebut. Sila rujuk pernyataan privasi atau polisi yang dipaparkan di laman web tersebut.
10. Perubahan pada Kenyataan Data Peribadi ini; Konflik
10.1 Kami berhak untuk mengubah Pernyataan Privasi ini dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan yang kami buat pada Pernyataan Privasi ini akan dipaparkan di halaman ini. Sila periksa semula dengan kerap untuk melihat sebarang kemas kini atau perubahan pada Pernyataan Privasi kami dan khususnya, sebelum anda menyerahkan Data Peribadi tambahan.
10.2 Sekiranya terdapat perkara yang tidak konsisten antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Melayu di dalam Kenyataan Data Peribadi ini, versi Bahasa Inggeris akan digunakan, sekiranya terdapat mana-mana percanggahan.
Dikemas kini pada 7 May 2021

Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Important Notice  |  Contact Us

Copyright © 2021 Genting Berhad 196801000315 (7916-A). All Rights Reserved.